Lesprogramma

Girl Power
Boy Power

Wil je een belangrijke bijdrage leveren in het weerbaarder maken van meiden/jongens in de bovenbouw van de basisschool? Bekijk dan ons lesprogramma Girl Power of Boy Power! Tijdens het lesprogramma geef je (nieuwe) informatie, zullen de kinderen de aangeboden onderwerpen op verschillende manieren met elkaar doorleven en ook van elkaar horen en hiermee leren wat te doen in lastige situaties online en in real life!
Het lesprogramma

12 waardevolle lessen

"Girl Power" en "Boy Power" is een programma met 12 lessen waarin we allerlei onderwerpen aan bod laten komen, zodat de kinderen/jongeren weten wat ze kunnen doen en waar ze hulp kunnen vinden als ze online (en dus ook offline) in een situatie terechtkomen waar ze zich niet goed over voelen.

Het is ook een werkboek en uiteindelijk persoonlijk opzoekboek voor als ze op de middelbare school zitten en makkelijk de besproken informatie nog eens kunnen opzoeken. Inmiddels is het programma dan ook practice based evidence. Dit programma wordt overigens aangeboden in een nauwe samenwerking en betrokkenheid met ouders en leerkrachten.

Wat leren de kinderen?

Onderwerpen

De eerste les is een kennismakingsles, na deze les leren de meiden/jongens over de volgende onderwerpen:

De laatste les is een samenvatting.
Tijdens deze les spelen we ook een afsluitend spel waarbij de besproken onderwerpen nog  eens langskomen en ronden we af met de diploma-uitreiking

Preventie en curatieve aspecten

Voorbeelden uit de praktijk

Casus 1
Een meisje vertelde tijdens de training dat de buschauffeur haar tijdens het instappen in het busje telkens een klap op haar billen gaf. Dit vond ze niet fijn. We hebben haar veel complimenten gegeven dat ze dit met ons deelde en hebben haar gezegd dat hij daarmee moet stoppen en dat het hoe dan ook nooit haar schuld is dat haar dit overkomt. Ze wilde zelf de chauffeur hierop aanspreken en zou het thuis vertellen; ze voelde zich stevig genoeg om dit aan te durven Er bleken meerdere grensoverschrijdende incidenten te zijn geweest, waarop de buschauffeur is ontslagen!
Casus 2
Een meisje gaf tijdens de les over ongewenste sexting, grooming en mensenhandel aan, dat ze die middag had afgesproken met een jongen op het station. Ze kende deze jongen via een chat, had hem dus nog nooit in real life gezien. We hebben haar als trainers uitgelegd dat het dus misschien niet de jongen is die ze zou verwachten, maar bijvoorbeeld een man van 40 jaar. De andere meiden bevestigden dit en hiermee werd ook de kracht die van een trainingsgroep uitgaat inzichtelijk. Het meisje werd zich nu pas bewust van het risico dat ze liep en nam zich voor om niet te gaan. We hebben als trainers tegen haar gezegd dat wij verplicht zijn om hierover contact op te nemen met haar ouders, omdat ze mogelijk gevaar zou lopen.
Samen werken aan weerbaarheid!

De urgentie van deze training

De hierboven beschreven incidenten rondom grensoverschrijdend gedrag dienen als een duidelijk signaal voor de urgentie van deze training. Samen zal je als trainer met de meiden jongens werken aan het herkennen en respecteren van Ja en Nee gevoelens, het belang van hulp vragen, het begrijpen van regels en wetten en het voorkomen van machtsmisbruik. Maar ook seksuele intimidatie, ongewenste sexting grooming en mensenhandel komt binnen dit programma aan bod.

Wij hebben de training aan maximaal 6 meiden/jongens aangeboden en we raden sterk aan om met twee trainers te werken. De wisselwerking werkt goed en je benadrukt hiermee ook nog eens het belang van deze training. In principe hoeft de trainer niet ergens speciaal in geschoold te zijn. Ook wij hebben op onze beurt veel geleerd van de meiden/jongens zelf, omdat wij geen grote deskundigen zijn van de wereld online. Een open leergierige houding van de trainer, dus een goede luisterhouding zonder oordeel en een stuk inlevingsvermogen en wens om de melden jongens open over de onderwerpen te laten. nadenken en te laten vertellen, is veelal al voldoende.

Het programma is zodanig opgebouwd dat er terugkerend in elke les mogelijkheden worden aangeboden hoe je de les kunt geven. Het is goed om dit van tevoren af te stemmen met je co-trainer en te bedenken met welke groep meiden jongens je te maken hebt en welke materialen/spelletjes/films je dan gaat gebruiken. Dit vergt wel de nodige voorbereidingstijd, we hebben al die jaren gemerkt dat er grote verschillen zijn in dat wat de meiden/jongens weten, maar ook wat ze aan kunnen wat betreft de informatie. Soms hadden we het niet eens over de les, maar over 'gedoe' in de klas. Haak dus vooral eerst in op dat wat er voorliggend bij de meiden jongens leeft, andere informatie zal anders niet binnenkomen en start daarna met de les!

Enthousiast geworden?